Ogledna osnovna škola „Adi Endre“
Dragi Posetioci, učenici, nastavnici!

Naša škola pokreće veb stranicu s ciljem da svi učenici, nastavnici, kao i ostali zainteresovani imaju uvid u život naše škole. Na našem sajtu možete pronaći sve informacije vezane za školu, takmičenja, rezultate, sekcije kao i korisne informacije tokom cele godine.

27.-28. novembar 2021.
U Feketiću je tokom vikenda održan 25. Nacionalni susret u kazivanju poezije i proze„KalmanDudaš“. Na smotri je učešće uzelo sedamdeset dvoje takmičara koji su većim delom iz Vojvodine, ali je bilo i gostiju iz Mađarske, iz Estergoma i Nađkanjiže. U petak su se predstavili glumci Novosadskog pozorišta sa predstavom „Ostajem da ostanem“. U subotu, na svečanom otvaranju manifestacije publika je sa oduševljenjem pozdravila Barbaru Bede i KatarinuTot, prošlogodišnje dobitnice nagrade KalmanDudaš, anakon dva dva kruga takmičenja, govorila je LivijaTot, glavna urednica Het Napa o počecima saradnje sa Anom Seke i Olgom Molnar Krekić koja traje već četvrt veka. Studenti novosadske Akademije umetnosti priredili su koncert po nesvakidašnjim pesmama Janoša Siverija pod nazivom „Tajna kratkog života“. Nagrada publike pripala je Lili Satmari (Bačka Topola) i Antalne Kanja (Nađkanjiža). U žiriju su bili reditelj Andraš Pataki, profesor Dr Tibor Varsegi, glumica Žuža Kalmar, pesnik Peter Lorant Tot Radnoti nagrađeni pesnik, profesor retorike Agneš Rafai Telečki i glumica Noemi Považanski Kemiveš koji su se obratili publici na kraju prvog dana i saopštili rezultate smotre.

3/4. razred Nadin Mesaroš - bronzana diploma
Dorina Kormanjoš - bronzana diploma
Šarlot Orsag - bronzana diploma

5/6. razred
Nikoleta Jovanović - zlatna diploma
Žofija Kurnjak - bronzana diploma
Mara Sič - bronzana diploma
Reka Seke - srebrna diploma
Dorka Čordaš - bronzana diploma

7/8. razred
Leda Tarjan - srebrnadiploma
Flora Gal - zlatna diploma
Mate Baranji- srebrna diploma

Glavne nagrade podeljene su finalu koje se održalo u nedelju. Svi finalisti su, bez izuzetka, dobili zlatne diplome, a plasirali su se na sledeća mesta:

7/8. razred
1. mesto: Flora Gal (Mali Iđoš)
Plaketa Kalmana Dudaša: Flora Gal (Mali Iđoš)

Učenike je za smotru pripremao Akoš Hajvert.

19. novembar 2021.

Aktivisti Crvenog krsta iz Malog Iđoša održali su predavanje učenicima petog razreda naše škole o nenasilnoj komunikaciji.
19. novembar 2021.

Nastavnici Gimnazije za talentovane učenike „Deže Kostolanji” iz Subotice i njihovi učenici iz Malog Iđoša, održali su predavanje učenicima sedmog i osmog razreda naše škole. Tokom prezentacije rečeno im je koji smerovi će biti otvoreni u narednoj školskoj godini, a učenici su mogli da steknu i uvid u svakodnevicu života u srednjoj školi.


30. oktobar 2021.

Opštinsko sportsko društvo organizovalo je takmičenje za učenike u fiskulturnoj sali škole.
28. oktobar 2021.
Okružno takmičenje u atletici održano je na stadionu Spartak u Subotici. Našu školu predstavljali su Kevin Fajferić (5.b), Mate Baranji (7.b), Reka Dorko (7.b), Fani Halaši (8.a), Borbala Bede (8.b) i Barnabaš Bede (8. b). Oni su učestvovali u trčanju na 60, 100 i 300 metara i skokovima u dalj.
Učenike su za takmičenje pripremali nastavnici Zoltan Halas i Ištvan Harangozo.

16. oktobar 2021.
U organizaciji Mađarskog kulturno umetničkog društva „Mora Ferenc” iz Čoke, po sedmi put je održan Pesnički i prozni susret „Č. Šimon Ištvan”. Na toj kulturnoj manifestaciji našu školu predstavljala su četiri učenika: Adel Sakal (2.a), Nikoleta Jovanović (5. a), Mara Sič (6.a) i Mate Baranji (7.b).
U velikoj konkurenciji od skoro pedeset učesnika iz Vojvodine, Adel Sakal je dobila 3. nagradu, a Mate Baranji specijalnu nagradu.
Učenike je za takmičenje pripremao nastavnik Akoš Hajvert.

11-15. oktobar 2021.
Dečja nedelja

Nedelju dana nakon zvaničnog kalendara (zbog većeg broja odsutnih učenika) i mi smo obeležili Dečju nedelju nizom različitih aktivnosti.

Ponedeljak

Učenici nižih razreda su obukli odeću svojih roditelja i održali modnu reviju u školskom hodniku. Organizovali smo filmski dan za učenike viših razreda koji su gledali filmove u fiskulturnoj sali i trpezariji.

Utorak

Učenici nižih razreda su u svojim učionicama organizovali izložbu omiljenih igračaka. Devojčice viših razreda imale su sportski dan. Devojčice 5. i 6. razreda takmičile su se u igri između četiri vatre, a učenice 7. i 8. razreda u odbojci. Na takmičenju su pobedile devojčice 6. i 8. razreda.

Sreda

Zbog loših vremenskih uslova nije realizovan plan za učenike nižih razreda da crtaju po asfaltu ispred škole, već su to učinili u svojim učionicama. Učenici viših razreda su se nadmetali u pravljenju sendviča. Kreatori najkreativnijih sendviča su nagrađeni.

Četvrtak

Učenici nižih razreda pravili su voćne salate od voća koje su doneli. Svoje znanje u takmičarskom kvizu odmeravali su učenici viših razreda. Najveštiji na ovogodišnjem takmičenju bili su učenici sledećih odeljenja: 5.b, 6.b, 7.b i 8.b.

Petak

Učenicima nižih razreda jesenje lišće poslužilo je za kreiranje različitih predmeta. Sportski dan bio je ovoga puta organizovan za dečake koji su međusobno igrali fudbal. Mini-turnir prijavljenih ekipa osvojili su osmaci.

SLIKE U GALERIJI

09. oktobar 2021.
Glumačka umetnička radionica „Aurora”, u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Zoltan Kodaj“ u Bačkoj Topoli, organizovala je smotru poezije i proze „Ferenc Tot“. Učenici koji su predstavljali našu školu su Dorina Kormanjoš (4.a), Nadin Mesaroš (4.a), Dorka Čordaš (5.a), Reka Seke (5.a), Mara Sič (6.a), Mate Baranji (7.b) i Emeše Gemeri (8.a).
Učenici su bili u obavezi da se predstave sa dva teksta, jedan iz originalne mađarske književnosti iz matice, a jedan iz književnosti vojvođanskih Mađara. U Bačku Topolu su došli osnovci iz mnogih naselja u Bačkoj, a učenici koji su predstavljali našu školu postigli zavidne rezultate:

Reka Seke - 2. mesto
Mate Baranji - 3. mesto
Dorka Čordaš - Specijalna nagrada

Učenike je za takmičenje pripremao nastavnik Akoš Hajvert.

SLIKE U GALERIJI

07. oktobar 2021.
Saradnici Spomen kuće „Than” iz Bečeja održali su predavanje učenicima četvrtog razreda pod nazivom Prirodno zdravlje u okviru prekograničnog IPA projekta. Sa učenicima su razgovarali o zdravoj ishrani, značaju čiste vode, lekovitom bilju i značaju bavljenja sportom.


05. oktobar 2021.
U okviru obeležavanja Dečje nedelje, organizacija Crvenog krsta Opštine Mali Iđoš obradovala je ukusnim kroasanima, a prvaci su dobili i paket školskog pribora.
U ime svih učenika i zaposlenih, zahvaljujemo se na podršci.

SLIKE U GALERIJI

01. oktobar 2021
U organizaciji Biblioteke iz Malog Iđoša, u potkrovlju zgrade Mesne zajednice održano je opštinsko finalno takmičenje „Aranješe” u govorenju poezije i proze kao posebne mikroregionalne manifestacije Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Ovog puta takmičari su govorili prozu i pesme Jožefa Bogdana i Jožefa Papa.
Našu školu predstavljali su sledeći učenici: Nadin Mesaroš (4.a), Žofia Kurnjak (5.a), Dorka Čordaš (5.a), Nikoleta Jovanović (5.a), Reka Seke (5.a), Čaba Čabai (5.b), Mara Sič (6.a), Emina Onhaus (6.b), Mate Baranji (7.b), Flora Gal (8.b) Žiri u sastavu Silvia Križan, Noemi Považanski i Hajnalka Feher Farkaš nagradio je sledeće učenike:
Kategorija 3/4. razred:
3. mesto: Nadin Mesaroš
Kategorija 5/6. razred:
1. mesto: Reka Seke
2. mesto: Emina Onhaus
3. mesto: Žofia Kurnjak
Posebna nagrada: Dorka Čordaš i Nikoleta Jovanović
Kategorija 7/8. razred:
1. mesto: Flora Gal
2. mesto: Mate Baranji
Učenike je za takmičenje pripremao nastavnik Akoš Hajvert.

22. septembar 2021.
U organizaciji Crvenog krsta, a pod rukovodstvom Julijane Selić, mladi aktivisti iz naše škole Lena Roža (7.b), Mate Baranji (7.b) i Dominik Petri (7.b) bili su u poseti učenicima prvog razreda sa kojima su razgovarali o bezbednosti u saobraćaju. Prvaci su dobili prigodne poklone (raspored za časove i masku) i kroz razgovor sa aktivistima obeležili su Septembar – mesec bezbednosti dece u saobraćaju.

SLIKE U GALERIJI

18. septembar 2021.
U Feketiću je po jedanaesti put održano takmičenje recitatora i govornika proze u kategoriji književnog prevoda, pod imenom „Lica iza stakla”. Našu školu je na toj manifestaciji, koju je organizovalo Društvo recitatora vojvođanskih Mađara, predstavljalo devet učenika. Književne prevode ocenila je stručna komisija koju su činili glumci Gabriela Crnković (Novosadsko pozorište), Gabor Mesaroš (Pozorište „Deže Kostolanji”) i Đerđ Virag (Senćansko mađarsko kamerno pozorište). Takmičili su se učesnici iz 13 vojvođanskih naselja (Feketić, Mali Iđoš, Bačka Topola, Subotica, Senta, Mužlja, Novi Sad, Temerin, Kula, Pačir, Bečej, Utrine, Srbobran). Našu školu prestavlali su: Dorina Kormanjoš (4.a), Nadin Mesaroš (4.a), Dorka Čordaš (5.a), Nikoleta Jovanović (5.a), Žofia Kurnjak (5.a), Mara Sič (6.a), Emina Onhaus (6.b), Mate Baranji (7.b) i Flora Gal (8.b).

Rezultati:
Dorina Kormanjoš – srebrna diploma
Nadin Mesaroš - bronzana diploma
Dorka Čordaš - bronzana diploma Nikoleta Jovanović - bronzana diploma
Žofia Kurnjak - bronzana diploma
Mara Sič - bronzana diploma
Emina Onhaus - zlatna diploma
Mate Baranji - zlatna diploma
Flora Gal - zlatna diploma i 3. mesto

Manifestaciju su podržali Nacionalni kulturni fond, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Opština Mali Iđoš i Knjižara Šoljmoši.
Naše učenike jeza takmičenje pripremao Akoš Hajvert.

SLIKE U GALERIJI

1. septembar 2021.
U trpezariji je održan prijem prvaka. Ove godine će školovanje početi četrdesetoro dece, trideset četvoro na mađarskom, a šestoro na srpskom jeziku. Na prigodnom programu čulo se nekoliko recitacija, nastupio je i školski hor koji je pozvao prvake na zajednički ples. Posle kratkog direktorovog pozdravnog govora učenici su se upuznali sa svojim učiteljicama. Prvake će ove godine učiti Valeria Šipoš Verbasi, Klara Gombar i Jasna Knežević.Deca su posle prozivke, zajedno sa roditeljima, otišla u učionice, gde su se upoznala sa školskom atmosferom i zadacima koji ih očekuju.

SLIKE U GALERIJI

31. avgust 2021.
Naši prvaci, koji mće nastavu pohađati na mađarskom jeziku, dobili su poklon paket za školu kao i đačke torbe na svečanosti u Feketiću, a sve zahvaljujući Nacionalnomsavetu Mađara i Savezu Rakoci. Govore su održali Aniko Jeras, predsednica Izvršnog veća Nacionalnog saveta Mađara, i Čongor Čaki, predsednik Saveza Rakoci. Ovu svečanost je svojim prisustvom uveličao i Jene Hajnal, predsednikNacionalnog saveta Mađara. Školski paketić i ove godine sadrži sve što je potrebno prvacima: punu peronicu, sveske, ranac za fizičko, konop za preskakanje, ksilofon, knjigu: "Gegeš Gunar" i drugo.

SLIKE U GALERIJI

27. avgust 2021.
Nastava počinje prvog septembra, u sredu. Viši razrediće u septembru nastavu pohađati pre podne, tako da treba da dođu u 7,30 sati, a niži razredi posle podne od 13.00 sati.Prijem prvaka će se održati 1. septembra, s početkom u 13.00 sati u trpezariji škole.

18. avgust 2021.
Zahvaljujući bečejskoj Tan spomen - kući, četrnaestoro naših učenika iz šestog i sedmog razreda, otišli su na izlet. Prvo su pošli na skelu kod Bačkog Petrovog Sela gde su se upoznali sa radom skele, a i vozili se na njoj. Zatim su nastavili prema Senti, gde su se upoznali sa tajnama prevljenja čokolade u zanatskoj radionici Reel Chocolate. Na njihovu najveću radost, probali su čokolade, a mogli su i da se počaste sladoledom. Odatle su prošetali do senćanske gradse kuće, upoznali se sa njenom istorijom, a sa tornja gradske kuće mogli su uživati u panorami grada. Posle ručka, put ih je vodio do Bečeja, gde su ih čekali sportski programi, a takođe su isprobali i ineraktivne igrice pomoću kojih su se na interesantan način upuznali sa zakonima fizike i prirode.
Učenike je na ovom izletu pratila Monika Fodor.


SLIKE U GALERIJI

31. jul 2021.
U školi je održana uspešna promocija knjige. Za promociju knjige koja je objavljena povodom 250 godina postojanja škole, vladalo je veliko interesovanje, pa je trpezarija škole bila dupke puna. U okviru ove promocije, Marta Molnar je postavljala pitanja autorima knjige: kako je nastala, koje su se teškoće javile prilikom sakupljanja podataka i o drugim interesantnostima u vezi sa knjigom. Promocija knjige je trebala biti održana prošle godine u jesen, ali je zbog epidemije održana u okviru " Aninih dana". Zahvaljujemo se svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

Knjiga detaljno opisuje istorijat škole od 1770-te do današnjih dana: spisak zaposlenih od 1770-te do danas, direktore škole, predsednike Školskog odbora, opise školskih proslava, sećanja bivših direktora, nastavnika i penzionera. Mesto u knjizi su našle i bratske škole kao i organizacije koje su sarađivale sa školom. Knjigu boji još i više od 210 fotografija iz arhiva.

Cena knjige je 800 dinara i može se kupiti u školi.

SLIKE U GALERIJI

9. jul 2021.
Predstavnici Opštinske uprave održali su svečani prijem za učenike koji su dobili Vukovu diplomu. Učenike su pozdravili zamenik gradonačelnika Ištvan Šandor i Zoltan Kerekeš, član opštinskog veća zadužen za obrazovanje. Učenici su od Opštine Mali Iđoš za nagradu dobili tablet, kao i putne troškove/mesečnu kartu za odlazak u srednju školu ili troškove smeštaja u Domu za učenike za prvu godinu školovanja.
Prijemu su prisustvovali nagrađeni ućenici i njihovi roditelji.
Nagrađeni su naši sledeći učenici: Tamaš Dević (8.a), Adam Laslo (8.a), Anita Čepe (8.b), Emil Dudaš (8.b) i Ana Dorka Erdei (8.b).

20. jun 2021.

18. jun 2021.
Ove godine je našu školu završilo 46 malih maturanata iz 3 odeljenja. Završetak osnovnog školovanja obeležili su svečanim defileom kroz školu, maturskim plesom – Kvadril – u školskom dvorištu i ispred glavnog ulaza u školu, a u toku večeri priredbom u Domu kulture i diskotekom u školi.
Odlukom Nastavničkog veća, nagrađeni su sledeći učenici:
Učenik generacije: Ana Dorka Erdei (8.b)
Dobitnik Adi-nagrade: Tamaš Dević (8.a)
Dobitnici Vukove nagrade: Tamaš Dević (8.a), Adam Laslo (8.a), Anita Čepe (8.b), Emil Dudaš (8.b) i Ana Dorka Erdei (8.b).

1. jun 2021.
Održano Međunarodno takmičenje iz matematike „Kenguru” na školskom nivou. Našu školu su predstavljali sledeći učenici: Noel Feješ (3.a), Dorina Kormanjoš (3.a), Adam Mike (3.a), Aleksander Sunđi (3.a), Adam Peter (3.b), Žoka Kormoš (5.a), Mara Sič (5.a), Kiti Feldi Križan (5.b), Ivan Kalman (5.b), Reka Pap (5.b), Stefan Perlić (5.b), Nikolet Nemet (6. a), Mate Baranji (6.b), Dominik Petri (6.b), Leda Tarjan (6.b), Fani Halaši (7.a), Kamila Vegše (7.b), Tamaš Dević (8.a), Adam Laslo (8.a ), Vilmoš Uri (8.a), Anita Čepe (8.b), Emil Dudaš (8.b), Benedek Kečkeš (8.b)
Kiti Feldi Križan je među petacima zauzela drugo mesto, postigavši 6. najbolji rezultat od 914 učenika.

Nastavnici koji su ih pripremili su: Valerija Gavlik, Hargita Čaki, Andrea Kormanjoš, Tibor Mađar, Žofia Sarka.

1. jun 2021.
U Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan” u Subotici održano je takmičenje u poznavanju zavičaja Karpatskog basena u organizaciji Udruženja prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je epska pesma „Opsada Sigeta” Nikole Zrinjskog. Takmičile su se ekipe iz 25 osnovnih škola.
Našu školu su predstavljali Nikolet Nemet (6.a), Enok Virag (6.a) i Mate Baranji (6.b).

Pripremala ih je nastavnica Mago F. Emeše.

19. maj 2021.
U Sremskoj Mitrovici je održano državno takmičenje u atletici. Našu školu je u dizanju tegova predstavljao David Varga (6.b), koji je takmičenje završio na 6. mestu.

Nastavnici Zoltan Halas i Ištvan Harangozo su pripremili njega za takmičenje.

15. maj 2021.
Udruženje pedagoga Mađara iz Severnobačkog okruga organizovalo je XIX AMV umetničko takmičenje za učenike osnovnih škola, a koje je održano u Subotici u OŠ - Majšanski put- i SŠ - Ivan Sarić-. Učestvovalo je 460 učenika iz 38 osnovnih škola.
Našu školu su predstavljali sledeći učenici: Maja Gajić /1.a/, Žofia Kurnjak /4.a/, Reka Seke /4.a/, Dominika Dorina Paroci /5.b/, Mate Baranji /6.b/, Flora Gal /7.b/ i Ana Dorka Erdei /8.b/.

Rezultati:
1 - 2 razred:
Likovna kultura:
Maja Gajić - 3. mesto

3 - 4 razred:
Besedništvo:
Žofia Kurnjak - 1. mesto

5 - 6 razred
Besedništvo:
Mate Baranji - 2. mesto

7 - 8 razred:
Besedništvo:
Flora Gal - 2. mesto

Recitovanje:
Ana Dorka Erdei - posebna nagrada

Učenike su pripremali Katalin Kerekeš i Akoš Hajvert

13. maj 2021.
Međuokružno takmičenje iz atletike održano je u Novom Sadu na stadionu Karađorđe. Kevin Fajferić/4.b/, Reka Dorko /6.b/ i David Varga /6.b/ su predstavljali našu školu.

Rezultati:

Bacanje kugle:
David Varga - 1. mesto

Trka na 60 metara:
Reka Dorko - 3. mesto

Bacanje vorteksa:
Kevin Fajferić - 4. mesto

David Varga se kvalifikovao na državno prvenstvo u atletici koje će biti održano 19. maja u Sremskoj Mitrovici.

Učenike su pripremili nastavnici Zoltan Halas i Ištvan Harangozo.

12. maj 2021.
U Sečnju je održana finalna smotra recitatora iz Vojvodine pod nazivom „Pesniče naroda mog”. Smotra je održana putem interneta tako to su takmičari slali video zapise na osnovu kojih je žiri doneo konačnu odluku. Našu školu je na takmičenju predstavljala Reka Seke (4.a).

Sa učenicom je na pripremi za smotru radio nastavnik Akoš Hajvert.

12. maj 2021.
Održano je pokrajinsko finale iz matematike pod nazivom Hana Zrinji. Našu školu su predstavljale tri učenice: Kiti Feldi Križan /5.b/, Fani Halaši /7.a/ i Kamila Vegše /7.b/. O rezultatima ćemo biti naknadno obavešteni.

Pripremao ih je nastavnik Tibor Mađar.

11. maj 2021.
Na konkursu crteža i literarnih radova pod nazivom - Krv znači život - koji je organizovao opštinski Crveni krst, nagrađena su četiri naša učenika:
Maja Gajić /1.a/ - 2. mesto
Hana Dabanović /2.c/ - 3. mesto
Mark Reves /3. b/ - 2. mesto
Agneš Tot /5.a/ - 3. mesto

10. maj 2021.
Naša škola je uspešno konkurisala za promenu prozora kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i odobreno joj je 1900000 dinara. Ugovor je potpisan danas.

10. maj 2021.
Opštinski Crveni krst je organizovao takmičenje - Šta znaš o zdravlju?-. Ovde su našu školu predstavljali učenici osmog razreda: Aleks Čihi /8.a/, Tamaš Dević /8.a/ i Adam Laslo /8.a/.

Rezultati:
Aleks Čihi - 1. mesto
Tamaš Dević - 2. mesto
Adam Laslo - 2. mesto

Pripremila ih je nastavnica Lila Bede Hajnal.

26. april 2021.
Počeli su radovi na promeni krova na Galeriji i dve učionice. Ove radove finansirao je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Molimo učenike i prolaznike na ulici da se obazrivo kreću u blizini ovih građevinskih radova.

25. april 2021.
Okružno takmičenje iz engleskog jezika održano je u Subotici, u OŠ - Sveti Sava-. Našu školu je predstavljala Brankica Radivojević /8.c/.

Pripremila je nastavnica Karolina Sič.

25. april 2021.
Okružno takmičenje iz matematike održano je u Subotici, u OŠ -Kizur Ištvan-. Na ovom takmičenju nas je predstavljala Liti Feldi Križan /5.b/ osvojivši 2. mesto.

Pripremao je nastavnik Tibor Mađar.

24. april 2021.
Održane su kvalifikacije za međunarodno takmičenje iz matematike pod nazivom Spomen Kiri. Zbog epidemiološke situacije takmičenje je održano online. Našu školu je predstavljala Kiti Feldi Križan /5.b/. Rešila je zadatke 88%, samo 5 poena manje od maksimuma, stekavši odlično 6. mesto.

Pripremao je nastavnik Tibor Mađar.

24. april 2021.
U našoj školi je održan opštinsko fudbalsko takmičenje. Naša ekipa je zauzela drugo mesto iza ekipe iz Lovćenca.

16. april 2021.
Od ponedeljka 19. 04. počinje nastava u školi za više razrede prema pravilima koje važe od septembra. Dakle nastava za više razrede počinje od 11 sati, maske, držanje distance i dezinfekcija ruke su dalje obavezne.

9. mart 2021.
Bili smo domaćini Opštinskog takmičenja recitatora. Recitovali su sledeći učenici: Dorina Kormanjoš /3.a/, Dorka Čordaš /4.a/, Žofia Kurnjak /4.a/, Reka Seke /4.a/,, Mara Sič /5.a/, Dominika Dorina Paroci /5.b/, Mate Barabji /6.b/, Leda Tarjan /6.b/, Ivan Dudaš /7.b/, Flora Gal /7.b/, Ana Dorka Erdei /8.b/. Reka Seke i Ana Dorka Erdei su se kvalifikovale na Okružno takmičenje u Subotici. Pripremni nastavnik je Akoš Hajvert.

SLIKE U GALERIJI

6. mart 2021.
Opštinsko takmičenje iz hemije održano je u Lovćencu. Našu školu su predstavljali: Tamaš Dević /8.a/, Adam Laslo /8.a/, Anita Čepe /8.b/ i Emil Dudaš /8..b/.

Pripremni nastavnik je Lila Bede Hajnal.

28. feb. 2021.
U našoj školi je održano Opštinsko takmičenje iz matematike. Na takmičenju su učestvovali sledeći učenici: Noel Feješ /3.a/, Dorina Kormanjoš /3.a/, Adam Mike /3.a/, Adam Peter /3.b/, Žoka Kormoš /5.a/, Mara Sič /5.a/, Kiti Feldi Križan /5.b/, Ines Bede /6.a/, Nikolet Nemet /6.a/, Enok Virad /6.a/, Čongor Nađ Meljkuti /7.a/, David Šili /7.a/, Anita Čepe /8.b/, Emil Dudaš /8.b/.

Rezultati:

3. razred:
Dorina Kormanjoš - 1. mesto
Adam Mike - 3. mesto

5. razred:
Kiti Feldi Križan - 1. mesto

6. razred:
Nikolet Nemet - 3. mesto
Enok Virag - 3. mesto

Kasnije će se na osnovu bodovanja, odrediti koji učenici su se kvalifikovali na Okružno takmičenje.

Pripremni nastavnik je Tibor Mađar.

21. feb. 2021.
Bili smo domaćini Opštinskom takmičenju iz engleskog jezika. Našu školu predstavljala je Brankica Radivojević /8.c/, koja je osvojivši 3. mesto, strkla pravo da učestvuje na Okružnom takmičenju u Subotici.

Pripremni nastavnik je Karolina Sič.

12. feb. 2021.
Srednja škola za talente u Senti bila je domaćin finala Memorijalnog matematičkog takmičenja „Curie“ u Vojvodini. Našu školu su na takmičenju predstavljali Kiti Feldi Križan (5.b), Enok Virag (6.a) i Kamila Vegše (7.b).

Naši učenici su postigli sledeće rezultate:
Učenici 5. razreda:
Kiti je osvojila prvo mesto i time stekla pravo učešća na međunarodnom finalnom takmičenju u Solnoku.
Kategorija učenika 6. razreda:
Enok je zauzeo 9. mesto.
Kategorija učenika 7. razreda:
Kamila je osvojila visoko 5. mesto i zauzela poziciju odmah nakon pohvalne diplome.

Učenike je za takmičenje pripremio nastavnik Mađar Tibor.

30. jan. 2021
U Gimnaziji „Boljai“ u Senti održano je po 18 put takmičenje za talentovane učenike iz matematike. Ovo je finalno takmičenje koje se održava u spomen na Fekete Mihalja. Našu školu su na takmičenju predstavljali Kiti Križan (5.b) i Enok Virag (6.a). Pravo na učešće u finalu stekla je i Kamila Vegše (7.b), ali zbog bolesti nije mogla da otputuje u Sentu.

Kiti je zauzela 2. mesto, dok je Enok dobio pohvalnicu.

Učenike je za takmičenje pripremao nastavnik Tibor Mađar.

26. jan. 2021
Danas smo proslavili Dan svetog Save, školsku slavu. Zbog pandemije nije bilo moguće održati tradicionalnu proslavu,ali smo zato u okviru časa odeljenjskog starešine, na prvom času, govorili o svetom Savi i njegovom značaju. U sredu neće biti nastave. Povodom ovog dana, odeljenje 4. c je spremilo dva videa, koje možete pogledati na sledećim linkovima:
Sveti Sava video-1

Sveti Sava video-2

17. jan. 2021
Drugo polugodište počinje 18. januara za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Nastava će se odvijati po rasporedu i pravilima koji su važili od 1. septembra 2020. Čas traje 30 minuta, niži razredi imaju 4 časa dnevno u periodu od 8 do 10, 30, a viši razredi imaju nastavu od 11 do 14,40. Sve mere predostrožnosti i dalje su na snazi: obavezno je nošenje maske, dezinfekcija ruku prilikom ulaska u školu, poštovanje udaljenosti, samo jedan učenik može biti u jednoj klupi, a roditeljima je zabranjen ulazak u školu, sem u slučaju potreba u vezi sa administrativnim poslovima ili po pozivu (u tom slučaju su u obavezi da se dogovore sa odeljenskim starešinom, učiteljicom ili da se jave dežurnoj spremačici).
Svim učenicima želimo uspešan početak drugog polugodišta!

12. jan. 2021
Udruženje umetnika za razvoj talenata iz Subotice organizovalo je takmičenje u solo plesu za decu i omladinu iz Vojvodine. Takmičenje je održano putem inte rneta, online. Učenici naše škole, članovi KUD „Petefi Šandor“ postigli su sledeće rezultate:
Prvo mesto/ zlatnu medalju:
Ines Bede (6. a) i Nikolet Nemet (6. a)
Drugo mesto / srebrna medalja:
Petronela Pap (6. a) i Tamaš Šipoš (6. b)
Učenike su pripremali Hana Kovač i Čaba Paćerek.

30. dec. 2020.

Pre kraja kalendarske godine u školi je obavljeno više radova.Učionice u 56-tici su dobile novo osvetljenje, kao i učionice u starom delu, za tehničko i likovno vaspitanje. Tamo gde je bilo potrebe, okrečeni su plafoni.
Postavljene su četiri nove kamere koje će omogućiti uvid u one prostore koji do sada nisu bili pokriveni kamerama.

28 - 29. dec. 2020.
Zahvaljujući sponzorima, i ove godine smo učenicima podelili novogodišnje paketiće. Učenici su novogodišnje paketiće dobili prilikom podele knjižica, a ne poslednjeg nastavnog dana, kao što je bilo uobičajeno prethodnih godina.

Kupovinu paketića omogućili su: Agriromagna, Agrokons, Bell-Impex, Big Chick, Gazdabolt, H. T. DOO, Mesna zajednica, Hot-Drinks, Klab DOO, Andor Lenđel, Montel,Ištvan Šandor, Smartcom, Mesara Šogor, Substratum, Živinastija.

Svima se zahvaljujem u ime naših učenika.

19. dec. 2020.

Prvaci koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku su u vatrogasnom domu preuzeli stipendiju od Rakoci udruženja u iznosu od 10.000 forinti. Prisutne su pozdravili Ištvan Šandor, zamenik gradonačelnika i Gabriela Linka, član Nacionalnog saveta Mađara, a stipendije je uručila Betina Eter Pandurček, predstavnik Rakoci udruženja za Vojvodinu.


18. dec. 2020.
Ministarstvo prosvete je pomerilo početak raspusta za tri dana pre predviđenog, tako da će zimski raspust biti jedinstven za celu teritoriju Srbije, od 18. decembra do 18. januara.Ujedno je drugo polugodište produženo za tri dana, tako da će se školska godina za učenike osmog razreda završiti 8. juna, a za ostale razrede 22. juna. Novi termini za polaganje male mature su 23, 24. i 25. jun.

18. dec. 2020.
Učenici recitatorske sekcije su izborom poezije nastupili pred okićenom jelkom i tako ulepšali drugovima i radnicima škole poslednji nastavni dan.U programu su učestvovali: Dorina Kormanjoš /3.a/, Šarlota Orsag /3.a/, Dorka Čordaš /4.a/, Nikoleta Jovanović /4.a/, Žofia Kurnjak /4.a/, Reka Seke /4.a/ i Tara Žekić /4.c/.

Učenike je pripremio Akoš Hajvert.

SLIKE U GALERIJI

17. dec. 2020.

Ištvan Šandor , zamenik gradonačelnika i Gabriela Linka, član Nacionalnog saveta Mađara, uručili su nagradu Čarobni kutak Žofii Kurnjak, učenici 4.a razreda. Ona je učestvovala na on line konkursu pod nazivom -Grad je naš-, gde je trebalo rešiti raznolike zadatke. Postigla je izuzetan uspeh i tako zaslužila Čarobni kutak koji se sastoji od knjiga, društvenih igara i alata za razvijanje manuelnih pokreta.

05. dec. 2020.
Posle tri dopisne kvalifikacije, poznat je broj učesnika za takmičenje iz matematike, Mihalj Fekete. Gimnazija za razvijanje talenata Boljai iz Sente je zbog epidemiološke situacije odložila takmičenje. Učanici naše škole koji su se kvalifikovali su Kiti Feldi Križan/5.b/, Enok Virag /6.a/ i Kamila Vegše /7.b/.

Njihov mentor je Tibor Mađar.

30. nov. 2020.
Ministarstvo za prosvetu i krizni štab doneli su odlukuda učenici viših razreda pređu na on line nastavu, a sve u cilju sprečavanja širenja epidemije. Niži razredi i dalje pohađaju nastavu.

24. nov. 2020.
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje nam je odobrio 2,8 miliona dinara iz budžeta. Ta sredstva će biti potrošena na obnovu krovne konstrukcije Galerije, kao i na njeno unutrašnje krečenje. Ovi radovi su predviđeni za proleće.

22. nov. 2020.
Ove godine smo proslavili 250-tu godišnjicu nastave u Malom Iđošu. Tim povodom je planirana izuzetna školska priredba. Nažalost, epidemija korone nas je omela u ostvarivanju ovog plana. Jedina dobra vest je da je objavljena knjiga povodom ovog jubileja. Prezentacija knjige će se održati u martu, na Dan sela, ako nam to dozvoli zdravstveno - epidemiološka situacija.

20. nov. 2020.
U Feketiću je održan XXIV susret besedništva i recitacije Kalman Dudaš. Našu školu su predstavljali sledeći učenici: Dorina Kormanjoš /3.a/, Šarlota Orsag /3.a/, Dorka Čordaš /4.a/. Žofia Kurnjak /4,a/, Reka Seke /4.a/, Emina Onhaus /5.b/, Dominika Dorina Paroci /5.b/, Mate Baranji /6.b/, Leda Tarjan /6.b/, Ivan Dudaš /7.b/, Flora Gal /7.b/, Ana Dorka Erdelji /8.b/.

Žiri u sastavu Emina Elor, Friđeš Kovač i Silvia Križan objavio je sledeće rezultate:
5 - 6 razred
Dominika Dorina Paroci - zlatna kvalifikacija
Mate Baranji - srebrna kvalifikacija
7 - 8 razred
Flora Gal - srebrna kvalifikacija

Učenike je pripremio Akoš Hajvert.

14. nov. 2020.

Od sredstava dobijenih od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, kupljeno je 25 klupa za jednog učenika, jedna katedra i stolica uz nju. Novi nameštaj je raspoređen u jednu veliku i jednu malu učionicu, tamo gde ja nameštaj bio najpohabaniji.12. nov. 2020.
Muzička škola iz bačle Topole već godinama održava časove za naše učenike u prostorijama naše škole. Od sada će se to i ozvaničiti, jer je oformljeno istureno odeljenje Muzičke škole u našoj školi.

12. okt. 2020.

Izložbeni prostor glavnog ulaza u školu obogaćen je novim panoima. Povod za to je obeležavanje 250 godina obrazovanja u Malom Iđošu. Jedan deo izložbe čine fotografije koje predstavljaju istorijat obrazovanja u Malom Iđošu, dok su na drugom fotografije iz detinjstva sadašnjeg kolektiva škole.10. okt. 2020.
Glumačka umetnička radionica Aurora, u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Zoltan Kodaj“ u Bačkoj Topoli, organizovala je Desetu smotru poezije i proze „Ferenc Tot“. Na smotri je učestvovalo više od 60 mališana koji su bili u obavezi da se predstave sa dva teksta, jedan iz originalne mađarske književnosti iz matice, a jedan iz književnosti vojvođanskih Mađara. Učenici koji su predstavljali našu školu su Žofia Kurnjak 4. a, Reka Seke 4. a i Mate Baranji 6. b.

Oni su postigli sledeći rezultat:
Žofia Kurnjak – 1. mesto
Reka Seke – Specijalna nagrada
Mate Baranji – 3. mesto

Učenike je za smotru pripremao Akoš Hajvert.

25. sept. 2020.
Biblioteka u Malom Iđošu i Udruženje recitatora Mađara Vojvodine organizovali su susret recitatora i govornika proze pod nazivom -Aranješe - kao i X susret recitatora i govornika proze - Arcok iveg meget-. Ovi susreti su održani u maloiđoškom pozorištu. Pomenute susrete pomogli su Nacionalni savet Mađara Vojvodine, organizacija Betlehen Gabor, opštinska samouprava, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Ove godine zbog epidemije korone nije bilo proglašenja pobednika. Zadatak takmičara je bio da pripreme izbor iz tekstova vojvođanskih pisaca i pesnika.
Našu školu su predstavljali sledeći učenici:
Dorina Kormanjoš /3.a/, Žofia Kurnjak /4.a/, Dorka Čordaš /4.a/, Reka Seke /4.a/, Mara Sič /5.a/, Emina Onhaus /5.b/, Dominika Dorina Paroci /5.b/, Tea Zita Talpai /6.a/, Mate Baranji /6.b/, Leda Tarjan /6.b/, Ivan Dudaš /7.b/, Flora Gal /7.b/.
Članovi žirija Hajnalka Feher Farkaš, Atila Meš, Olga Molnar Krekić ovoga puta nisu rangirali takmičare, već su označili tri najbolja u svojim kategorijama, koji su nastupili u večernjem programu.
Evo i označenih:
Kategorija 3-4 razred:
Žofia Kurnjak
Kategorija 5-6 razred:
Dominika Dorina Paroci
Kategorija 7-8 razred:
Flora Gal
Akoš Hajvert je u pauzi susreta razgovarao sa Jolankom Kovač, umetničkim prevodiocem, o lepotama i teškoćama umetničkog prevođenja.
Organizatori su nakon takmičenja učesnike i pripremne nastavnike počastili ručkom.
Pripremni nastavnik naših učenika je bio Akoš Hajvert


SLIKE U GALERIJI

21. sept. 2020.
Zahvaljujući saradnji Nacionalnog saveta Mađara i uredništva -Mađar soa- i uz podršku Vlade Mađarske, svaki učenik osnovne i srednje škole koji pohađa nasravu na mađarskom jeziku, dobio je na poklon primerak dečjeg lista, a sve to u okviru godišnjice nacionalnog zajedništva. Učenici drugog i trećeg razreda su dobili -Mezeškalač-, / prvaci su ga dobili pre polaska u školu/, a učenici od četvrtog do osmog razreda primerak -Jo pajtaša-, dok su srednjoškolci dobili - Kepeš Ifjušag- na poklon. -Jo pajtaš- i - Kepeš Ifjušag- su za temu imali 100 godina Trijanona, a povodom Godine nacionalnog zajedništva.
Primerke - Mezeškalača- su učenicima nižih razreda u našoj školi podelili Gabriela B. Linka, član Nacionalnog saveta Mađara, Ištvan Šandor, zamenik predsednika opštine i Karolj Kovač, pokrajinski poslanik.

SLIKE U GALERIJI

17. sept. 2020.
U trpezariji škole je održano školsko takmičenje Kengur iz matematike.

Takmičili su se sledeći učenici:
Bence Kečkeš /2.b/, Dorina Kormanjoš /3.a/, Adam Mike /3.a/, Aleksander Sunđi /3.a/, Adam Peter /3.b/, Mara Sič/5.a/, Kiti Feldi Križan /5.b/, Ines Bede /6.a/, Nikolet Nemet /6.a/, Tea Zita Talpai /6.a/, Enok Virag /6.a/, Mate Baranji /6.b/, Leda Tarjan /6.b/, Fani Halaši /7.a/, Kamila Vegše /7.b/, Anita Čepe /8.b/, Emil Dudaš /8.b/,i Benedek Kečkeš/8.b/.

O rezultatima i eventualno daljem plasmanu takmičara bićemo naknadno obavešteni.

Pripremni nastavnici:Đenđi Brašnjo, Đenđi Šarandi, Hargita Čaki, Andrea Kormanjoš, Tibor Mađar i Žofia Sarka.

16. sept. 2020.
Septembar je mesec za bezbedno učestvovanje dece u saobraćaju. U vezi sa tim, našu školu su posetili predstavnici Crvenog krsta, Julijana Selić, predsednik i Arpad Kerepeš, kao i dva naša bivša učenika Dejana Mihajlović i Aleksandar Bartuš. Razgovarali su sa prvacima o tome na šta treba da obrate pažnju kada dolaze u školu, odnosno kada je napuštaju. Pored ovoga, prikazali su deci i osnove pružanja prvepomoći.
Ni ovoga puta predstavnici Crvenog krsta nisu došli praznih ruku. Svi učenici i zaposleni su dobili maske / devojčice ružičaste, a dečaci plave / kao i kroasane punjene pekmezom i pudingom. Učenici su dobili i po jedan raspored časova,a prvaci plakat koji prikazuje bezbedno kretanje u saobraćaju.
Zahvaljujemo se i u ime učenika.

SLIKE U GALERIJI

07. sept. 2020.
Završeno je krečenje fiskulturne sale . U zgradi 56-ica postavljeno je novo, ekonomično osvetljenje u još dve učionice. U pomenutoj zgradi su ostale još dve učionice u kojima se u toku ove godine planira uvođenje novog osvetljenja.

SLIKE U GALERIJI

01. sept. 2020.
PRAVILA ponašanja u školi (po preporuci Ministarstva prosvete) od 1. IX 2020. g:

· Roditelji ne smeju da pošalju bolesno dete u školu i u obavezi su da svom detetu izmere telesnu temperaturu pre polaska u školu.

· U slučaju da uočimo karakteristične simptome bolesti kod učenika smestićemo ga u učionicu predviđenu za karantin. U njoj će sačekati roditelja/staratelja koji je u obavezi da dođe po svoje dete.

· Svi učenici su u obavezi da nose zaštitnu masku dok su u školi.

· Roditeljima je zabranjen ulazak u školu, svoju decu dovode isključivo do kapije škole i tamo ih čekaju (učenike I razreda učiteljica će svakog jutra sačekati kod kapije, a nakon časova ih ispratiti).

· Učenici, prilikom ulaska u zgradu škole i nakon svakog odmora, moraju da koriste sredstvo za dezinfekciju ruku koje je postavljene kod svakog ulaza.


Niži razredi (I – IV) su od 8 do 10, 30 časova u školi.

Viši razredi (V- VIII) su od 11 do 14,40 časova u školi.

31. avg. 2020.
Prijem prvaka upriličen je u školskoj trpezariji. Zbog mera predotrožosti, usled pojave korona virusa, prvaci su imali prijem u odvojenim grupama, po odeljenjima. U prvi razred ove školske godine upisan je 31 učenik, 26 na mađarskom jeziku i njih 5 na srpskom jeziku.

Nakon kratkog obraćanja direktora škole, učenici su se upoznali sa svojim učiteljicama. Ove godine prvake će podučavati Katalin Kerekeš, Kornelia Toldi i Senka Smiljanić. One su nakon prijema zajedno sa svojim novim učenicima i njihovim roditeljima otišle u svoje učionice kako bi se deca upoznala sa školom i prostorom u kojem će provoditi najviše vremena.

SLIKE U GALERIJI

28. avg. 2020.
Upriličen je prijem učenika prvog razreda na kojem su našim najmlađim učeniima podeljeni prigodni pokloni. Od Naionalnog saveta Mađara dobili su školski pribor, a posredstvom Udrženja Rakoci, školske torbe. Gabriela B. Linka, članica NSM, i Ištvan Šandor, zamenik predsednika opštine, obratili su se deci i roditeljima, ističući da je učenje maternjeg jezika, od početka osnovne škole do univerziteta, od vitalnog značaja za opstanak mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini. Zbog toga Nacionalni savet Mađara i opština Mali Iđoš svesrdno podržavaju učenike koji uče na mađarskom jeziku sve do kraja školovanja.

Ove godine 26 naših učenika prvog razreda dobilo je poklon za početak školske godine, koji sadrži gotovo sav školski pribor potreban za polazak u školu. Poklon sadrži sveske, potpuno opremljenu peratonicu, slagalicu za slova, potreban pribor za crtanje, komplet lenjira, torbu za fizičko, konopac za preskakanje, primerak knjige Gőgös Gúnár Gedeon i, zahvaljujući dnevnom listu Mađar So, najnovije izdanje dečjeg časopisa Mézeskalács. Karolj Kovač, pokrajinski poslanik, i Zoltan Mohači, član opštinskog veća, učestvovali su u dodeli poklona.

SLIKE U GALERIJI

03. jul 2020.
Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine organizovao je prijem u Hotelu „Galerija“ u Subotici za 176 učitelja i nastavnika koji su učestvovali u snimanju 1192 emisija televizijske nastave na mađarskom jeziku tokom Učenja na daljinu. Tom prilikom su posebno pozdravili i direktore škola u kojima je „Panon“ televizija snimala nastavu. Nastavnicima su predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine predali sertifikate i honorare za uspešan rad i saradnju.
Prisutne su pozdravili i Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, Anamarija Viček, državni sekretar Ministarstva obrazovanja, i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.
U svečanom programu nastupila je Ana Kišimre Serda, izvodeći himnu, operska pevačica dr Agota Vitkai-Kučera, koju je na klaviru pratio pijanista David Klem, kao i Bela Kalo i Erika Krnač Verebeš, koji su nastupili sa recitacijama.
Na kraju prijema svi nastavnici su pojedinačno dobili sertifikate koje im je uručila Jene Hajnal. Televizijske emisije, u okviru projekta Učenje na daljinu,iz naše škole snimale su Valeria Šipoš Verbasi, učiteljica koja je snimila ukupno 4 časa, i Žofia Sarka, nastavnica matematike koja je snimila 5 časova. Svečanost je završena prigodnim posluženjem.

SLIKE U GALERIJI

26. jun 2020.
Ove godine su u našoj školi četiri odeljenja osmog razreda, sa ukupno 52 učenika, završila školovanje. Zbog epidemije korona virusa ovogodišnji ispraćaj održana je sa malim zakašnjenjem i skromnije nego inače. Učenici su u popodnevnim satima prošetali školom, a zatim su se nakon poslednjeg Časa odeljenskog starešine otišli u Dom kulture u kojem je upriličen svečani program. Matursko veče se i ove godine završilo diskotekom u školi.

Nastavničko veće je za 2019/2020. školsku godinu dodelio nagrade sledećim učenicima:

Učenik generacije i sportista generacije: Virag Bači (8. c)

Dobitnici Adi-nagrade: David Lukić (8. b) i Milica Savković (8. d)

Dobitnici Vukove diplome: Tibor Hegediš (8. a), Viola Lenđel (8. a), Tiana Talpai (8. a), Katarina Tot (8. a), Anabela Halaši (8. b), David Lukić (8. b) ), Reka Molnar (8. b), Babet Šili (8. b), Virag Bači (8. c), David Budai (8. c), Zoltan Halas (8. c), Milica Savković (8. d), Predrag Prijović (8. d)

SLIKE U GALERIJI

17. i 19. jun 2020.
Naši osmaci su pisali završne testove iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani test iz 5 predmeta (hemija, fizika, geografija, istorija, biologija). Učenici će svoje rezultate moći da vide preko interneta uz pomoć korisničkog imena i lozinke.

16. jun 2020.
U vatrogasnom domu je održan svečani prijem za Vukovce naše opštine. Predsednik opštine Marko Lazić, potpredsednik Zoltan Kerekeš i Ištvan Siđi predsednik SO Mali Iđoš, su pozdravili sve prisutne. Bela Bojtoš, direktor OŠ „Nikola Đurković“ iz Feketića je održao svečani govor u kojem se zahvalio na pomoći i podršci od strane opštine. Učenici su dobili vredne poklone: tablet i besplatne putne troškove odnosno besplatni smeštaj u domovima za učenike u školskoj 2020/2021 godini.

Naši Vukovci su:

Tibor Hegediš (8.a), Viola Lenđel (8.a), Tiana Talpai (8.a), Katarina Tot (8.a), Anabela Halaši (8.b), David Lukić (8.b), Reka Molnar (8.b), Babet Šili (8.b), Virag Bači (8.c), David Budai (8.c), Zoltan Halas (8.c), Milica Savković (8.d), Predrag Prijović (8.d).

SLIKE U GALERIJI

1. i 2. jun 2020.
Učenici osmih razreda su pisali probni završni test iz matematike u školi, a iz maternjeg jezika i kombinovani test su radili kod kuće. Rezultate su saznali putem interneta pomoću korisničkog imena i lozinke.

12. maj 2020.
Na Konkursu koji je raspisao Pokrtajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, naša škola je dobila 170.000 dinara koje ćemo uložiti u nabavku novih stolica i stolova.

11. maj 2020.
U našoj školi je počeo sa radom Celodnevni boravak za učenike nižih razreda u periodu od 7:30 do 15:30. Učenici koji mogu da koriste ovu mogućnost su oni čija su oba roditelja zaposlena i koji ne mogu na drugu način da organizuju čuvanje dece. Pre ponovnog otvaranja Celodnevnog boravka, cela škola je dezinfikovana, te je potrebno strogo poštovanje svih zakonom predviđenih mera koje su donete kao preventiva u borbi i zaštiti od korona virusa.
U Celodnevnom boravku su sa decom učitelji Valerija Gavlik i Akoš Hajvert.

25. april 2020.
Ministarstvo Republike Mađarske, Sekretarijat za nacionalnu politiku, stipendisti Programa Petefi Šandor objavili su online recitovanje pod nazivom Karpatski basen. U kategoriji za osnovne škole, od preko 190 prijavljenih škola, našu školu su predstavljali: Dorina Kormanjoš (2.a), Mara Sič (4.a), Ivan Dudaš (6.b) i Flora Gal (6.b).

Žiri koji su činili Ana pKubik, Agneš Bardoš i Tamaš Varga su na sledeći način ocenili doprinos naših učenika:

Flora Gal - Zlatna diploma
Ivan Dudaš - Srebrna diploma
Dorina Kormanjoš - Srebrna diploma
Mara Sič - Pohvalnica

Učesnike je pripremao nastavnik Akoš Hajvert.

22 – 24. april 2020.
U okviru online nastave naši osmaci su iz svojih domova preko interneta rešavali probne testove iz maternjeg jezika i matematike, kao i kombinovani test koji obuhvata pitanja iz fizike, hemije, istorije, geografije i biologije. Nakon nekoliko tehničkih poteškoća, svi učenici su na kraju uspeli da urade testove. Ovaj prvi probni test je poslužio za samoprocenu znanja, te su učenici dobili priliku da sami provere tačnost svojih odgovora. Zahvaljujući tome, učenici su stekli uvid u to koliko su spremni za polaganje Završnog ispita, kao i u moguće “praznine” u znanju koje treba nadomestiti.

21. april 2020.

Na Konkursu koji je raspisao Pokrtajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, naša škola je osvojila „pametnu tablu”. Tabla se nalazi u kabinetu geografije i učenici će od septembra moći da je koriste i pomoću nje još kvalitetnije rade i prate nastavu.14. april 2020.
Naši učenici su svojim radovima na temu Srce izrazili zahvalnost svima koji su se uključili u borbi i zaštiti protiv korona virusa.

10. april 2020.
Ucenici 6.a i 6.b odeljenja koji pohadjaju gradjansko vaspitanje su zahvaljujuci nastavi na daljinu, snimili mali video povodom Dana pesnistva. Predmetni nastavnik, Akos Hajvert, uoblicio je i sastavio snimak.

16. mart 2020.
Predsednik Republike je proglasio vanredno stanje zbog epidemije korona virusa. U skladu sa tim od 16. marta nema nastave u školi , ali se ona ipak izvodi preko interneta i televizije. Učenici rade po uputstvima odeljenjskih starešina, nastavnika i nastavnika razredne nastave. Takođe imaju mogućnost da nastavu prate preko RTS 3, RTS Planete i Panon TV-a.

15. mart 2020.
Opštinsko takmičenje iz istorije održano je u Lovćencu. Našu školu su predstavljali : Ines Bede /5. a/, Nikolet Nemet /5. a/, Tea Zita Talpai /5. a/ i Enok Virag /5. a/. Mentor im je Emeše Mago Fabo.

15. mart 2020.
Naša škola je bila domaćin Opštinskom takmičenju iz biologije. Takmičili su se sledeći učenici: Tamaš Dević /7. a/, Adam Laslo /7. a/, Emil Dudaš /7. b/, Brankica Radivojević /7. c/, Katarina Tot /8. a/, Babet Šili /8. b/, Elmedina Kukači /8. d/, Predrag Prijović /8. d/, Milica Savković /8. d/. Mentori učenika su Lila Bede Hajnal,Ištvan Kanjo i Suzana Drljača.

15. mart 2020.
Okružno takmičenje iz engleskog jezika je održano u Subotici u Osnovnoj školi ‚‚ Sveti Sava‚‚. Našu školu je predstavljao Marko Vladisavljev /8. b/ koji je osvojio drugo mesto. Mentor mu je Katalin Varmuža.

14. mart 2020.
U Sremskoj Mitrovici je održano Zimsko bacačko državno prvenstvo za starije pionire. Naše učenice Nikolet Nađ /8. b/, Virag Bači /8. c/, Mirjam Majoroš /8. c/, Martina Siđi /8. c/ i Bernadeta Svorenj /8. c/ takmičile su se za Atletski klub iz Sente. Virag je pojedinačnim rekordom /45,15 m/ osvojila prvo mesto u bacanju koplja. Mirjam je isto pojedinačnim rekordom /34,24 m/ osvojila 6. mesto, a Nikolet 11. mesto.U bacanju kugle Virag je sedma, a Bernadeta dvanaesta. Martina je osvojila šesto mesto u bacanju čekića. U bacanju diska Bernadeta je osma, Mirjam deveta, a Nikolet deseta. Na ekipnom državnom prvenstvu, Atletski klub iz Sente je osvojio drugo mesto, iza ekipe Vojvodine.

14. mart 2020.
Na Zapadnom groblju kod spomenika sećanja na iđošku bitku. A povodom godišnjice izbijanja mađarske revolucije 1848/49. Održana je svečanost na kojoj su učestvovali i naši učenici, recitatori Flora Gal /6. b/ i Ivan Dudaš /6. b/. Učestvovali su i žensk i hor Rezeda i pevačka grupa Sajko. Govor su održali Ester Čalokezi, glavni konzul mađarskog konzulata u Subotici i Ištvan Šandor član Opštinskog veća. Posle svečanosti položeno je cvece na spomenik.

14. mart 2020.
Okružno takmičenje iz nemačkog jezika je održano u Subotici u Oanovnoj školi ‚‚ Sveti Sava ‚‚. Našu školu je predstavljao David Lukić /8. b/ koji je osvojio drugo mesro. Ovim se kvalifikovao na Republičko takmičenje u Beogradu. Mentor mu je Agota Mirnič Eter.

07. mart 2020.
Okružno takmičenje iz matematike odtžano je u Osnovnoj školi ‚‚ Kizur Ištvan‚‚ u Subotici.Našu školu su predstavljale Fani Halaši /6. a/ i Anita Čepe /7. b/. Kiti Feldi Križan /4. b/ nije otišla na takmičenje zbog bolesti. Mentor učenika je Tibor Mađar.

07. mart 2020.
U Sremskoj Mitrovici je održano Zimsko bacačko državno prvenstvo na kojem su kao mlađe juniorke, učestvovale Virag Bači /8. c/ i Bernadeta Svorenj /8. c/. Obe su se takmičile za Atletski klub iz Sente. Virag je osvojila 3. mesto u bacanju koplja sa pojedinačnim rekordom /41,10 m/ , a u bacanju diska bila je na 10. Mestu. Bernadeta je u bacanju diska na 9. Mestu, a u bacanju kugle na 12. mestu. Zahvaljujući ovim rezultatima Atletski klub iz Sente je osvojio drugo mesto ekipno, iza ekipe Vojvodine.

5. mart 2020.
Održano je opštinsko takmičenje u recitovanju u galeriji naše škole. Učestvovali su sledeći naši učenici: Biborka Bačo (1.b), Melisa Santo (1.b), Dorina Kormanjoš (2.a), Žofia Kurnjak (3.a), Mara Sič (4.a), Dominika Dorina Paroci (4.b), Lena Roža (5.b), Ivan Dudaš (6.b), Flora Gal (6.b), Ana Dorka Erdei (7.b), Nikolina Marković (7.c). Mara Sič će predstavljati našu školu na okružnom takmičenju u Subotici.
Učesnike je pripremao nastavnik Akoš Hajvert.

SLIKE U GALERIJI

5. mart 2020.
Našu ustanovu su posetili nastavnici i učenici Srednje politehničke škole iz Subotice , da bi prezentovali svoju školu zainteresovanim osmacima. Pored značajnih informacija, budući srednjoškolci su imali mogućnosti da isprobaju i zanimljive eksperimente.

SLIKE U GALERIJI

1. mart 2020.
U Lovćencu je održano opštinsko takmičenje iz hemije. Našu školu su predstavili Tiana Talpai (8.a) i David Lukić (8.b). David je osvojio 1.mesto, a Tiana 3. mesto. David se kandidovao za okružno takmičenje. Njihov mentor je nastavnica Lila Bede Hajnal.

28. feb. 2020.
Glumci Dečjeg pozorišta iz Subotice izveli su pred učenicima nižih razreda predstavu „Crtež o majci“. Predstavu je režirala Rita Bartal Kiš po motivima iz pesme Monike Čik „Crtež o mami“ i u njoj je prikazan odnos između majke i deteta.

SLIKE U GALERIJI

25. feb. 2020.
Povodom Dana mađarske proze, našu školu su posetila tri pisca iz Mađarske: Arpad Kolar, Andraš Daniel i Janoš Čepregi. Oni su u prijatnom druženju sa učenicima VI razreda razgovarali o literaturi za decu.

SLIKE U GALERIJI

23. feb. 2020.
I ove godine smo organizovali karneval povodom tradicionalnog „teranja zime“. Iako pravu zimu nismo ni imali, mi smo je oterali za svaki slučaj. Učenici su, pod raznim kreativnim maskama i kostimima, u pratnji svojih nastavnika prošetali ulicama Malog Iđoša, od škole do pijačnog trga. Na krajnjem odredištu čekali su ih roditelji sa ukusnim krofnama. Uz krofne im je poslužen i čaj koji skuvan u školi. Hvala roditeljima koji su se i ove godine rado odazvali i potrudili se oko pravljenja kostima i krofni.

SLIKE U GALERIJI

VIDEO U GALERIJI

23. feb. 2020.
U Feketiću je održano Opštinsko takmičenje iz fizike na kome je učestvovala i učenica naše škole Tiana Talpai (VIII a). Učenicu je za takmičenje pripremao nastavnik Sabolč Farago.

23. feb. 2020.
Naša škola je bila domaćin Opštinskog takmičenja iz engleskog jezika. Na takmičenju su učestvovali: Zoltan Halas (VIII c) i Marko Vladisavljev (VIII b).
Marko Vladisavljev (VIII b) je zauzeo 3. mesto i plasirao se na Okružno takmičenje.
Učenike je za takmičenje pripremala nastavnica Katalin Varmuža.

22. februar 2020.
Na međunarodnom prvenstvu iz atletike koje je održano u Osjeku, naša učenica Virag Bači /8. c/ osvojila je drugo mesto u bacanju koplja, a za boje Atletskog kluba iz Sente.

22. feb. 2020.
Naša škola je bila domaćin Opštinskog takmičenja iz nemačkog jezika. Na takmičenju su učestvovali učenici: Elmedina Kukači (VIII d), David Lukić (VIII b), Predrag Prijović (VIII d) i Milica Savković (VIII d).
David Lukić je osvojio drugo mesto i plasirao se na Okružno takmičenje.
Učenike je za takmičenje pripremala nastavnica Agota Mirnič Eter.

14. febr. 2020.
U Vojvodini je održano finalno takmičenje iz matematike.
Mesto održavanja: Senta, Gimnazija “Boljai”
Nakon održanog trećeg kruga proglašeni su rezultati. Iz naše škole su se kvalifikovali sledeći učenici za dalje takmičenje: Kiti Feldi Križan (4.b), Fani Halaši (6.a), Kamila Vegše (6.b), Viola Lenđel (8.a) i Anabela Halaši (8.b).

Rezultati su sledeći:
Kiti Feldi Križan 3.mesto
Fani Halaši 6.mesto
Kamila Vegše 6.mesto
Anabela Halaši 7.mesto
Viola Lenđel 8.mesto

Kiti je zamalo uspela da se plasira na finalno međunarodno takmičenje u Solnoku (Mađarska). Koordinator takmičara je nastavnik matematike Tibor Mađar.

1. feb. 2020.
Učenici VIII d razreda naše škole osvojili su 2. mesto u kategoriji snimanja kratkog filma na takmičenju koje je organizovalo Udruženja Nemaca „Marija Terezija“ iz Subotice. Nagrađenu ekipu su činili: Elmedina Avdulahi, Elmedina Kukači, Stevan Matić, Predrag Prijović i Milica Savković. Njihova nagrada je bila jednodnevna ekskurzija u Budimpeštu. Na nagradni put su išli učenici Milica Savković i Predrag Prijović. Učenike je za takmičenje pripremala nastavnica Agota Mirnič Eter.

27. jan. 2020.
Danas smo proslavili školsku slavu, Dan Svetog Save. Naši učenici su pripremili prigodan program. Učestvovao je hor škole, učenici nižih razreda koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, kao i dosta učenika viših razreda. Školsku slavu i svečani program uveličali su svojim prisustvom Aleksej Blanuša pravoslavni sveštenik, Ferenc Brašnjo katolički sveštenik, Atila Orosi protestantski sveštenik , Emin Kukači predstavnik muslimanske vere, Zoltan Kerekeš zamenik gradonačelnika Opštine Mali Iđoš, Ištvan Siđi predsednik Skupštine Opštine Mali Iđoš, Atila Tot direktor Agriromagne i kum naše škole, prijatelji, sponzori kao i đaci i roditelji. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su tokom prošle godine pomogli našu školu uz želju da to nastave i ove godine.

SLIKE U GALERIJI

24. jan. 2020.
Umetnici ''Petefi'' pozorišta iz Šoprona su našim učenicima viših razreda, u fiskulturnoj sali, prikazali kulturno, muzičko recitatorski program pod nazivom ''Sedimo zajedno na grani svetskog drveta''. Florian Konjai, virtuoz na violini, Gabor Varga umetnik na klaviru i Aniko Molnar i Atila Pap glumci u svojim nastupima recitovali su poeziju Atile Jožefa, blaga preostala iz narodnog folklora, a uz to slušao se i džez, narodna muzika, svetska, kao i romska muzika. Naši učenici su uživali u ovom programu što se i čulo na kraju predstave kada su umetnike nagradili gromoglasnim aplauzom.

SLIKE U GALERIJI

4. jan. 2020.
U galeriji škole postavljena je izložba likovnih radova u organizaciji Szo Beszed u kojoj su učestvovali učenici naše škole na likovnom konkursu povodom Božića. Tim povodom obavljena je svečana dodela nagrada. Izložbu je otvorila Noemi Čeke muzičkom numerom na klaviru, a nakon toga je Mark Čeke, u ime Organizacionog odbora uručio prigodne nagrade najboljima.
Likovni radovi su objavljeni na naslovnici najnovijeg broja Szo Beszed-a. Nagradjeni su:
u kategoriji predškolskog uzrasta nagradu je osvojila Hegediš Lili,
kategorija 1-2 razred: Kormanjoš Dorina (2a)
kategorija 3-4 razred: Foldi Križan Kiti (4b)
kategorija 5-6 razred: Paroci Viktor (5b)
kategorija 7-8 razred: Tot Šara (7b)

Čestitamo svim učesnicima likovnog konkursa, pristiglo je zaista mnogo lepih radova pa sledeće godine možemo ponoviti.

SLIKE U GALERIJI