Ady Endre Kísérleti Általános Iskola
Magyar nyelv szakkör

Tanárok:
Lestár Anikó és Molnár Márta

Diákok:
Rózsa Léna (5.b)
Dudás Iván (6.b)
Gál Flóra (6.b)
Erdei Anna Dorka (7.b)
Budai Dávid (8.c)
Halász Zoltán (8.c)

A magyar nyelv szakkör lehetőséget nyújt azon tehetséges és a magyar nyelvtan iránt elkötelezett tanulók számára, akik magasabb szinten szeretnének foglalkozni és elmélyülni a nyelvtan és nyelvhelyesség szépségeiben. Célja, hogy elegendő felkészültséget biztosítson a tanulók számára a különböző szinteken megrendezett versenyeken. A tanulók megfelelő érdeklődést tanúsítanak a nyelvtan iránt, és kellően motiváltak a versenyeken.
2022. máj. 28. Szabadkán a Széchenyi István Általános iskolában tartották az országos magyar nyelv- és nyelvhelyességi versenyt. Iskolánkat Kurnyák Zsófia (5.a) képviselte.

Felkészítője Lestár Anikó.
2022. ápr. 01. Szabadkán a Széchenyi István Általános Iskolában tartották a körzeti magyar nyelvtan és nyelvhelyességi versenyt. Iskolánkat Kurnyák Zsófia (5.a), Bede Inesz (7.a) és Németh Nikolett (7.a) képviselték. Huszár Nikolett (6.b) és Papp Réka (6.b) betegség miatt nem tudott részt venni a versenyen.

Kurnyák Zsófia 2. helyezést ért el, ezzel jogot szerezve a köztársasági versenyen való részvételre.

A diákok felkészítője Lestár Anikó.
2022. febr. 26. Feketicsen tartották a községi nyelvtan és nyelvhelyességi versenyt. Iskolánkat az alábbi tanulók képviselték: Kurnyák Zsófia (5.a), Tóth Dávid (5.a), Hajdú Elizabett (6.b), Huszár Nikolett (6.b), Papp Réka (6.b), Bede Inesz (7.a), Németh Nikolett (7.a)

Eredmények:
5. osztály:
1. hely: Kurnyák Zsófia

6. osztály:
2. hely: Papp Réka
3. hely: Huszár Nikolett

7. osztály:
1. hely: Bede Inesz
2. hely: Németh Nikolett

A helyezést elért tanulók továbbjutottak az április 2-án Szabadkán megrendezésre kerülő körzeti versenyre.
A diákok felkészítője Lestár Anikó.
2021. febr. 23. Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó ötödikes és hetedikes diákjainknak interaktív magyaróra keretein belül beszélt az általa megtett Radnóti emlékútról, amely során Bortól Abdáig végigjárta Radnóti Miklós és a többi munkaszolgálatos halálútját. Az előadásban a történelmi tények mellett kitért az út során szerzett számtalan élményére is, amelyeket képekkel is illusztrált.
2019. dec. 02. Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó rendhagyó irodalomórát tartott hatodikos, hetedikes és nyolcadikos diákjainknak. Előadásában verseken keresztül és a történelmi tények ismertetésével bemutatta Radnóti Miklós költő életének utolsó szakaszát, amikor a bori kényszermunka tábor foglyait erőltetett menetben kísérték egészen Abdáig, ahol Radnótit végül kivégezték, és tömegsírba temették. Tóth Péter Lóránt az ősz folyamán gyalogosan végigjárta ugyanazt az utat, amit Radnóti is megtett. Ezen útjának élményeit is megosztotta diákjainkkal.
2019. ápr. 06. Szabadkán tartották a körzeti magyar mint anyanyelv versenyt.
Iskolánkat az alábbi tanulók képviselték: Erdei Anna Dorka (6.b), Budai Dávid (7.c), Kanyó Natália (8.b) és Takács Zsanett (8.b)
A tanulók felkészítője Lestár Anikó.
2019. márc. 16. Feketicsen tartották a községi versenyt magyar nyelvből.

Az alábbi tanulók képviselték iskolánkat: Erdei Anna Dorka (6.b), Budai Dávid (7.c), Kanyó Natália (8.b), Takács Zsanett (8.b)

Eredmények:
1.hely: Erdei Anna Dorka és Kanyó Natália
2.hely: Takács Zsanett
3.hely: Budai Dávid

Mind a 4 tanulónk továbbjutott a körzeti versenyre Szabadkára.
A diákok felkészítője Lestár Anikó.
2018. jan. 22. A Possessio Hagyományőrző Egyesület az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett Kishegyes község általános iskolásai számára. A diákoknak fogalmazást kellett írni az 1956-os forradalom és szabadságharc délvidéki szemmel témára, összesen tíz általános iskolás diák adta át fogalmazását.

A zsűri tagjai Kudlik Zoltán, a szabadkai Nagy Imre társaság elnöke, Csőke Márk, a Szegedi Tudományegyetem történelem szakos hallgatója, Laczkovics Annamária, történész és Buják Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának doktorandusz hallgatója az alábbi tanulóinkat díjazták:
1. díj: Juhász Réka (7.a)
2. díj: Hajdú Hanna (8.a)
A díjazottak értékes könyvjutalomban részesültek.
2017. máj. 12. A péterrévei Samu Mihály Általános Iskola kreatív tanárai szervezték meg az Egyszer volt, hol nem volt… mesevetélkedőt általános iskolásoknak. Célul azt tűzték ki, hogy a gyerekek a tanórákon kívül is foglalkozzanak a magyarság népköltészeti alkotásaival, hiszen a népmesék olvasása az olvasóvá nevelés fontos állomása. A diákoknak a változatos feladatokon keresztül lehetőségük nyílott fejleszteni szövegértési-szövegalkotási képességüket, kreativitásukat, képzelőerejüket, s mivel csapatban versenyeztek, együttműködési képességük is erősödött. A megmérettetés még februárban kezdődött. 3 levelező fordulón sikeresen továbbjutottunk, és iskolánkból két kategóriában is a döntőbe választottak bennünket. Itt is remekeltünk, a legjobbak között vagyunk! Az alsósok között a Csillagszeműek – Bede Borbála (3.b), Gál Flóra (3.b) és Virág Anna (3.b), Gavlik Valéria tanítónő vezetésével második helyezést értek el! A felsősök között a Dombosi Cserebú – Juhász Réka (6.a), Kőműves Csenge (6.a) és Szőke Regina (6.a), Molnár Márta tanárnő tanítványai a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhattak fel.
2017. máj. 06. Szabadkán a Majsai Úti Általános Iskolában tartották a XVI. ÁMV-t, az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjét, az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében. A résztvevők versmondásban, prózamondásban, fogalmazásírásban, versírásban, műveltségi teszt kitöltésében, szólóénekben, képzőművészetben és színjátszásban mérhették össze tudásukat. Iskolánkat 7 tanuló képviselte a versenyen. Szőke Rebeka (8.b) versmondás kategóriában a 7-8. osztályosok között 1. helyezést ért el, Vanka Réka (6.a) prózamondás kategóriában az 5-6. osztályosok között 2. helyezett lett, ugyanebben a kategóriában Erdei Anna Dorka (4.b) a 3-4. osztályosok között 3. helyen végzett, Gál József (7.c) műveltségi teszt írásban a 2. helyet szerezte meg. Szépen szerepeltek a versenyen Virág Anna (3.b), Gál Flóra (3.b) és Papp Tamara (7.b) is.
2017. ápr. 09. A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában tartották a körzeti magyar nyelvi és nyelvhelyességi versenyt. Gál József(7.c) 2. helyezést, Kanyó Natália (6.b) pedig 3. helyezést ért el. Ők továbbjutottak a május 27-én megrendezésre kerülő köztársasági versenyre. Szép teljesítményt nyújtottak a versenyen Bácsi Virág (5.c), Takács Zsanett (6.b), Popović Sára (7.b) és Kalauz Katarina (7.c) is.
A diákok felkészítői Lestár Anikó és Molnár Márta.
2017. márc. 18. Feketicsen tartották a községi magyar nyelvtan és nyelvhelyességi versenyt. Tanulóink az alábbi eredményeket érték el:
5. osztály:
3. hely – Bácsi Virág (5.c)
6. osztály:
1. hely – Kanyó Natália (6.b)
2. hely – Takács Zsanett (6.b)
7. osztály:
1. hely – Gál József (7.c)
2. hely – Kalauz Katarina (7.c)
3 hely – Popović Sára (7.b)
Szépen helytálltak a versenyen az alábbi tanulók is: Halasi Annabella (5.b), Süli Babett (5.b), Hodolik Enikő (8.a) és Pál Sarolta (8.b)
2016. okt. 06. Iskolánk Diákparlamentje rajz- és fogalmazásíró versenyt hirdetett, melynek témája "Szeretek gyermek lenni, mert..."
Eredmények:
1-2. osztály - rajz
1. hely: Paróczi Viktor (2.b)
2. hely: Novaković Lolita (1.a)
3. hely: Rózsa Léna (2.b)

3-4. osztály - rajz
1. hely: Bácsi Zádor (3.a)
2. hely: Cékus Lara Szintia (3.a)
3. hely: Szilágyi Evelin (3.a)
Különdíj: Végső Kamilla (3.b)

5-6. osztály - fogalmazás
1. hely: Kolompár Miroszláv (6.a)
2. hely: Péter Szungyi Evelin (6.a) és Vanka Réka (6.a)
3. hely: Egyedi Tímea (6.b)

7-8. osztály - fogalmazás
3. hely: Cékus Zalán (7.a)
2016. ápr. 02. Szabadkán a Széchenyi István Általános Iskolában tartották a körzeti magyar anyanyelvi versenyt. Az alábbi eredmények születtek:
5. osztály
Takács Zsanett (5.b) 3. hely

6. osztály
Papp Tamara (6.b) 2. hely
Gál József (6.c) 2. hely
Popović Sára (6.b) 3. hely

8. osztály
Paróczi Orsolya (8.b) 3. hely

Szépen szerepelt még a versenyen Bojko Anna (7.b), Németh Noémi (7.b) és Losonci Blanka (8.a).

A helyezést elért tanulók a köztársasági versenyen képviselik majd iskolánkat.
A diákokat Lestár Anikó és Molnár Márta készítették fel a versenyre.
2016. márc. 19. Iskolánk volt a házigazdája a községi versenynek magyar nyelvből. Eredmények:
Takács Zsanett (5.b)1. hely
Papp Tamara (6.b)1. hely
Gál József (6.c)1. hely
Popović Sára (6.b)2. hely
Bojko Anna (7.b)1. hely
Németh Noémi (7.b)3. hely
Paróczi Orsolya (8.b)1. hely
Losonci Blanka (8.a)2. hely
A tanulók továbbjutottak a körzeti versenyre. A diákokat Lestár Anikó és Molnár Márta készítették fel.
2016. márc. 15. Tóth Péter Lóránt Radnóti-, Latinovits- és Dudás Kálmán-díjas versmondó kunszentmiklósi versmondó diákokkal érkezett iskolánkba. Rendhagyó irodalomórát tartottak ötödikes, hetedikes és nyolcadikos diákjainknak. Ezt követően nemzeti ünnepünkön közösen emlékeztünk meg velük a nyugati temetőben lévő emlékműnél az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.
2015. nov. 03. Tóth Péter Lóránt Latinovits- és Radnóti-díjas versmondó rendhagyó irodalom órát tartott felsős tanulóinknak, József Attila életét és munkásságát mutatta be.