Ady Endre Kísérleti Általános Iskola
Öko szakkör

Tanár:
Bulatović Tamara

Diákok:
Cékus Szintia Lara (6.a)
Gömöri Emese (6.a)
Halasi Fanni (6.a)
Morel Kornélia (6.a)
Nagy Mélykúti Csongor (6.a)
Süli Dávid (6.a)
Bede Noel (7.a)
Csihi Alex (7.a)
Dévity Tamás (7.a)
Faragó Dávid (7.a)
Kovács Klaudia (7.a)
László Ádám (7.a)
Csépe Anita (7.b)
Csete Maja (7.b)
Kormos Heléna (7.b)
Ódor Szabolcs (7.b)
Péter Csaba (7.b)
Tarkó Tihamér (7.b)
Varga Zsóka (7.b)

A szakkör célja megismertetni a diákokat a környezetvédelemmel, a környezettudatos életmóddal, az újrahasznosítás fontosságával. Minden évben részt vesznek a SzékelyKapuk - ZöldKapuk pályázaton, emellett fásítanak, szemetet szednek, ajándékokat készítenek újrahasznosítással.
2017. dec. 06. Bagolysuli ökológiai csoportunk tagjai Bulatović Tamara tanárnő vezetésével a Nők Kishegyesi Fórumának székházában mézeskalácsot díszítettek. A díszítésben Horváth Erzsébet nyugalmazott tanítónő és Bulatović Magdolna nyugalmazott óvónő segített a gyerekeknek.
2016. aug. 03-10. A Székelykapuk – Zöldkapuk pályázaton 7 napos horvátországi nyaralási lehetőséget nyert iskolánk Bagolysuli ökológiai csoportja tavasszal. A nyaralásra augusztus elején került sor, és 10 diákunk vett részt rajta. Táborhelyük Baška Voda településen volt, ahol erdélyi diákokkal együtt voltak elszállásolva. A sok fürdés mellett jártak Splitben, Makarskán, Omišban, Promajnán, hajókirándulás során ellátogattak Brač szigetére. Az esti programok keretén belül a diákok bemutatták iskolánkat és a falut a többi résztvevőnek, illetve éjszakai fürdőzésre is volt alkalmuk.

Az alábbi tanulók vettek részt a nyaraláson: Cékus Zalán (6.a), Paróczi Csaba (6.a), Szlancsik Noémi (6.a), Szőke Szabolcs (6.a), Tóth Ádám (6.a), Csernik Fábián (6.b), Fulajter Fanny (6.b), Kovács Michael (6.b), Petri Viktor (6.b), Papp Dénes (8.a)

Az elszállásolást és az utazást a pályázat kiírója biztosította, a diákok által fizetett önrész egy részét pedig az alábbi támogatók adták össze: Big Chick, Živinastija, Smartcom, Kis-Komunal, Substratum, Aroma vegyeskereskedés, illetve a tavasszal megrendezett papírgyűjtésért kapott pénzből fedeztük. A gyerekek nevében köszönjük a támogatást!

A diákokat Bulatović Tamara földrajztanár, az ökológiai csoport vezetője kísérte el a nyaralásra.
2016. ápr. 19. Iskolánk Bagolysuli ökológiai csoportja papírgyűjtést szervezett. Az akció során összesen 2520 kg papír gyűlt össze, amelyet a szabadkai Tehnopapir vállalat vett át, és szállított el. A papírgyűjtésben a legaktívabb osztály a 6.a volt, őket követte a 6.c és a 3.a osztály. Ők később jutalomban fognak részesülni.

A papírért kapott pénzt az ökológiai csaoport a Székelykapuk – Zöldkapuk pályázaton nyert, 7 napos horvátországi nyaralás költségeinek fedezésére fogja fordítani, melyen iskolánk 11 diákja vehet majd részt.
2016. márc. 17. Iskolánk Bagolysuli ökológiai csoportja a Helyi Közösség tanácsának tagjaival szemétszedési akción vett részt, melyet minden évben a falu újratelepítésének ünnepe előtt szerveznek meg. Az akció során a falu négy körzetéből közel húsz zsák szemetet gyűjtöttek össze.
2016. febr. 27-29. Iskolánk Bagolysuli ökológiai csoportja idén is részt vesz a SzékelyKapuk – ZöldKapuk elnevezésű pályázaton, amelyet az Kerek Világ Alapítvány és az EMF Alapítvány írt ki. Környezetvédelemmel kapcsolatos plakátokat készítettek, és ezeket mutatták be Feketicsen, először február 27-én szombaton az Izida Anya- és gyerekvédelmi társulatnál, majd február 29-én hétfőn a Nikola Djurković Általános Iskolában. A csoport tagjai szóltak a zöld háztartásról, hogyan csökkenthetőek a rezsi kiadások, a családbarát élelmezésről és ruházkodásról, a közösségi kapcsolatok megújításáról, a családi és közösségi ökológiai válság kölcsönhatásairól.
Akciójuk célja, hogy már fiatal korban megismertessék a gyerekekkel a környezettudatos életmód és az alternatív energiaforrások fontosságát.
2015. febr. 23. Az idén is részt veszünk a SzékelyKapuk – ZöldKapuk elnevezésű pályázaton, amelyet az Kerek Világ Alapítvány és az EMF Alapítvány írt ki. Az iskola Bagolysuli környezetvédelmi szakcsoportja az idén harmadik alkalommal vesz részt ezen a pályázaton, a korábbiaktól eltérő témákkal. A szakcsoport tagjai plakátokat készítettek különböző környezetvédelmi témákról, s ezeket pénteken mutatták be a Pán Péter Gyermekintézmény kishegyesi központi óvodájában.
Az idén plakátokon dolgoztunk fel hat különböző témát, amelyek a közösség és a környezet megóvása felé irányulnak. Konkrétan foglalkozunk a zöld háztartással és a csökkenthető rezsikiadásokkal, a családbarát élelmezéssel és ruházkodással, a közösségi kapcsolatok megújulásával, zöldellő szövetkezésekkel, a családon belül egymásnak ajándékozott zöld idővel, valamint a családi közösség válságával és az egyéni-közösségi ökológiai válság kölcsönhatásával. Ezeknek a témáknak a feldolgozásával a gyerekek azt szerették volna bemutatni, hogy mai világunkban, amikor a számítógép mindenhol jelen van, és az emberek egyre kevesebbet kommunikálnak egymással, lehet alternatív szabadidős programot is választani.
Ezeket a témákat fontos a még egészen fiatal generációknak is bemutatni, hogy a helyes magatartás rögzüljön bennük, és a jó példát másoknak is átadják. A Bagolysuli plakátakciójában 11 gyermek vett részt, s a pályázat március elején zárul. Addig szeretnék bemutatni a plakátokat a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat gyermekeinek, a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola alsós tagozatainak, valamint a kishegyesi iskola szerb tannyelvű diákjainak is.